Ik ben veganist geworden

‘Lockdown leidt tot meer stress en ongezondere leefstijl’ kopt de Volkskrant. ‘Meer Chips, meer snoep: kwart Nederlanders houdt gezond eten tijdens crisis niet vol’ schijft Linda. Ik ben juist in de gezondste periode van mijn leven!

Ik begon met hardlopen. Heel leuk vind ik het nog niet, maar zo veel sporten als de laatste zes weken heb ik nooit in mijn leven gedaan. Het schijnt dat hardlopen verslavend is. Ik heb hier zelf nog niks van gemerkt. Maar ik voel dat dit elk moment kan komen!

Voor de crisis ging ik regelmatig uit eten, ik denk minsten drie keer per maand. Ik houd nu geld over en ik eet een stuk gezonder. Thuis tap je toch minder snel een speciaalbiertje en eet ik een stuk minder kroketten.

De grootste verandering is dat ik veganist ben geworden. Ik eet geen dierlijke producten meer: geen eieren, geen kaas, geen honing, ik eet geen leren schoenen en geen lamskoteletten. Diep van binnen ben ik een echte vleeseter. Ik ben gek op ‘Lijk au vin‘ en ‘Kadaver met een krokant korstje’. Maar het eten van vlees gaat mij steeds meer tegenstaan. Ik heb te veel moreel besef. Nu ben ik dus veganist.

Het valt mij zwaarder dan verwacht. Ik mis vooral de yoghurt, gebakken eieren, Parmezaansekaas en geitenkaas. Er bestaan wel veel vervangers, deze zijn bijna allemaal minder lekker dan ‘het origineel’. Of is het een kwestie van wennen?

Met mijn noten en pinda-allergie is het wel lastiger om veganistische recepten te vinden. Als je veganist bent kom je er ook achter in welke producten er allemaal dierlijk materiaal zit. Mijn grootste verbazing is dat je als veganist geen paprikachips kan eten. Maar ook wijn, kristalsuiker en bijna al het snoep bevatten dierlijke producten.

Gelukkig is mijn ‘VeganChallenge’ bijna voorbij.