Recept van de maand: Linzensoep

Ingrediënten

3 handjes vol rode linzen (koop deze niet bij een supermarkt maar een toko)

Klein blikje tomatenpuree

Komijn

Korianderzaad

2 dikke uien

4 tenen knoflook

Gedroogde munt

2 groente of kippen bouillonblokjes

Peper en zout

Spaanse peper

Verse citroen

Olijfolie (om te bakken)


Verhaal achter de soep

De eerste keer dat ik linzensoep at was als voorgerecht bij Koerdisch restaurant Safak in Deventer. Een geweldig restaurant! Deze soep was betoverend! Zo veel smaak had ik nog niet eerder geproeft in soep. Maar mijn moeder is daarna zelf gaan experimenteren met linzensoep, en die is nog lekkerder dan bij Safak.

Je kan deze soep goed eten bij de lunch, maar deze soep eten we ook regelmatig bij de pannenkoeken. Ja! Want pannenkoeken zijn ongezond, dus dan moet je er iets bij eten wat voedzaam is en erg gezond! Compensatiesoep. En geloof het of niet, maar soep en pannenkoeken is een goede combinatie.


Bereidingswijze

Ik maak deze soep het liefst in een grote gietijzeren pan. Bak de gesnipperde uien, in stukjes gesneden peper en geperste knoflook in een scheut olijfolie. Voeg de kruiden toe: veel komijn! Op het moment dat je denkt: dit zou wel genoeg zijn moet je er nog wat komijn bij doen. Dan een flinke schep gemalen korianderzaad en vers gemalen peper.

Wanneer de uien een beetje glazig gebakken zijn voeg je de tomatenpuree toe, deze moet je even meebakken. Ontzuren noemen ze dat. Was ondertussen de linzen met water en laat deze uitlekken.

Bak vervolgens de linzen nog even mee en voeg het water toe. Meestal kook ik het water vast in een waterkoker. Een liter ongeveer zou ik doen. Maar je kan het ook koud toevoegen, dan duurt het wat langer voordat het geheel kookt.

Voeg de gedroogde munt, bouillonblokjes toe en pers een halve citroen boven het geheel. Pak dan de staafmixer erbij en pureer het geheel wanneer de linzen gaar zijn. Wanneer zijn de linzen gaar? Even proeven! Ik schat na een minuut of tien koken. Ze vallen dan bijna uit elkaar.

Serveer met Turk brood en partjes verse citroen (van de helft die je nog over hebt bijvoorbeeld) deze kunnen mensen dan naar smaak uitpersen boven de soep. Of bij de pannenkoeken natuurlijk!

Drinksuggestie: verse muntthee met honing