Mensen vragen mij vaak: ‘Freek, drink jij je koffie zwart of heb je er iets in?’ en ‘Wat is jouw standpunt op het gebied van zaadveredeling en alle octrooien die hiermee gemoeid zijn bij bedrijven als Monsanto en Bayer?’ Daar ga ik het in deze column niet over hebben.

Wat mensen mij ook geregeld vragen is: ‘Freek hoe vindt je het om Freek te heten?’ Ik kan hierover melden dat ik erg tevreden ben met de naam die mijn ouders mij hebben gegeven. Er zijn namelijk veel vreemdere namen zoals Splinter, Xess Xava, Vlinder, Wok-to-Go, Adolf of Douwe-Egbert. Wanneer je je kind deze naam geeft weet je zeker dat het later gepest gaat worden.

Dan valt Freek erg mee, wel word ik vaak vergeleken met beroemde naamgenoten. Wanneer ik door de gang van school loop roept er geregeld iemand ‘Freek in het wild’. Deze mensen zijn geïnspireerd door de beroemde tv-bioloog en kindervriend Freek Vonk.

Oude mensen denken eerder aan Freek de Jonge. Dat is een cabaretier met groot succes in de vorige eeuw, maar nog steeds kan je hem in de theaters zien en is hij geregeld te gast bij DWDD. Dan heb je ook nog een musical ster Freek Bartels, maar hier word ik op de een of andere manier nooit mee vergeleken. Terwijl ik qua lenigheid, dans- en zangtalent wel aardig in de buurt kom.

Een paar jaar geleden had je reclames van de Gamma met Sjaak en Freek-Willem. Hierbij hoorde een liedje getiteld ‘Je bent zo lekker bezig Freek’, dit werd toen de reclame op tv was dagelijks voor mij gezongen. Wanneer ik iemand in die tijd vertelde dat mijn naam Freek is begon iedereen voor mij te zingen ‘Je bent zo lekker bezig Freek!’ En wat het leukste is, iedereen die dat deed dacht creatief te zijn en humor te hebben. Dit gebeurt gelukkig bijna nooit meer, want de Gamma heeft tegenwoordig alleen maar stomme reclames zonder Freek-Willem en Sjaak. Maar er zijn nog steeds mensen (waaronder mijn opa) die mij Freek-Willem noemen.

Afgelopen woensdag zat ik in het publiek bij de opnames van televisieprogramma Pauw. Een van de gasten was John Buijsman, en hij is de man die Freek-Willem speelt in de reclames van de Gamma! Ik heb hem geconfronteerd met de grote gevolgen van zijn reclames. Hier was hij zich niet bewust van. John heeft het nummer zelf geschreven en hij kent het nummer nog steeds uit zijn hoofd.

Het is een sympathieke, grappige en aardige man, maar dat kan ook niet anders wanneer je Freek heet, of een Freek speelt. We hebben een hele tijd gesproken, over journalistiek, over zijn werk en over zijn reclames voor de Gamma.

Lekker bezig Freek!

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *