Een product waarvan de naam niet zegt waar het naar smaakt, maar waarbij je het moet eten; tegen dat soort producten heb ik argwaan. Wanneer je appelmoes hebt weet je ‘Het is gemaakt van appels’.

In chilisaus zit chili en pindasaus is gemaakt van pinda’s. Dit is logisch. Dan heb je nog mayonaise, vernoemd naar het eiland Mahón waar de saus is bedacht. Joppiesaus zit bomvol verse Joppie’s en in mosterd zit mosterdzaad.

Maar… fritessaus is niet gemaakt van friet en BBQ-saus is niet gemaakt van BBQ’s. Mijn grootste verbazing heb ik bij ‘Calvé Broodje Unox Saus’. Hierin zit geen broodje en geen Unox!

Eigenlijk koop je belemmering in een flesje. Deze saus is misschien ook lekker bij een Hemarookworst, een Gelderse Rookworst of een Vegetarische Slager rookworst. Waarom een saus koppelen aan een merk?

Als je ketchup eet bij je gebakken ei, tosti, macaroni of augurken vindt niemand dit raar. Maar dit zou ik niet durven met Broodje Unoxsaus. Dan kijken mensen je raar aan, want deze saus hoort bij rookworst!

Laat je niks wijsmaken, eet je Unoxsaus gewoon eens bij een kipcorn of doe Unoxsaus bij je asperges. Laat je niks opleggen door de sauzenmaffia! Maak je eigen keuzes! Je mag zelf nadenken!*

*Behalve bij de kroket, deze mag alleen geconsumeerd worden met mosterd.


Maak Freek’s beroemde knoflooksaus!

In plaats van de saus kant en klaar kopen kan je ook je eigen saus maken. Knoflooksaus is bijvoorbeeld makkelijk zelf te maken.

Pak een schaal, vul deze met Griekse of Turkse yoghurt (nooit magere yoghurt!). Doe hierbij een halve theelepel gedroogde munt, halve theelepel oregano en een snufje komijn. Pers een teen of drie knoflook uit boven de saus en meng met het sap van een citroen. Voeg verder een eetlepel chilisaus toe, een theelepel extra vierge olijfolie en naar smaak peper en zout.  

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *