Sinds ik in de binnenstad van Zwolle woon word ik regelmatig aangesproken door mensen op straat. Iedereen wil samen met mij de wereld redden of van mij een beter mens maken. Ik waardeer de intentie, maar toch voelt het voor mij niet helemaal oprecht.

‘Meneer mag ik u een vraag stellen?’ ‘Alleen als het een belangrijke vraag is’. ‘Welk cijfer zou u uzelf geven qua duurzaamheid?’ Shit Freek je bent er weer ingetrapt. Een stompzinnige verkooptruc. ‘Een 8,4 maar ik ga nu weer verder naar de AH om plofkip te kopen’.

Natuurlijk ben ik tegen kinderkanker, wil ik miljonair worden, alzheimer de wereld uit helpen en ken ik iemand die kanker heeft gehad. Ik denk alleen niet dat ik de geschikte persoon ben om dit allemaal op te lossen. Ik kan het op zijn minst niet betalen van mijn bijbaantje en studielening.

Op straat kom ik de laatste tijd ook meer gelovige mensen tegen. Mensen die het woord van God willen verspreiden. Dit houdt mij ook op wanneer ik naar de Appie wil, maar deze mensen kan ik niet afkappen. Deze mensen staan hier omdat ze mij willen helpen en mij het eeuwige leven of de hemel gunnen. Ik ben niet gelovig en ben dit ook niet van plan te worden. Toch kom ik regelmatig terug van boodschappen doen met een Wachttoren of een andere christelijke folder.

Ik word ook vaak gevraagd of ik als straatverkoper aan het werk wil (ze krijgen geld als ze nieuwe mensen werven). Waarom mensen dit werk willen doen snap ik niet. Ze zijn vast aardig in het privéleven maar soms loop ik gewoon een blokje om als ik weet dat ze er staan. Wat lastig is, want ik kom ze in de 750 meter van mijn kamer naar de supermarkt veelvuldig tegen. De volgende cijfers zijn niet overdreven: 6 abonnee wervers, een zwerver, een jehova, een daklozenkrantverkoper en een jongen die mij een abonnement wil aansmeren op een echte krant.

Twee jaar geleden hadden de meeste straatverkopers een jasje aan waarop stond voor welk bedrijf of goede doel ze aan het werk zijn. Nu niet meer. Ik denk dat mensen ze dan te snel herkennen en ze negeren. Je kan ze tegenwoordig herkennen aan een tablet in de hand en een raar attribuut zoals een (clini)clownsneus of een enorme dobbelsteen.

Ontwijkstrategie:

Wanneer de verkoper je ziet gaan zijn oren overeind staan en zijn hoofd omhoog. Vervolgens zal hij wat geluidjes maken, zich omdraaien en een aanval starten.

Als je oog in oog komt te staan met een straatverkoper ren dan niet weg, maar houd stil en loop vervolgens langzaam met de wind mee weg van de verkoper. Zoek ondertussen naar een dichtstbijzijnde boom om in te klimmen. Als er geen bomen in de buurt zijn, trek dan kleding uit die je naar de verkoper kan gooien (bv. een rugzak). Vervolgens ga je plat op de grond liggen en houd je je zo stil mogelijk.

 

straatverkopende neushoorn

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *