Vandaag was onze eerste dag in Minsk. Ik heb het gevoel dat we al weken onderweg zijn, terwijl ik gisteren nog in Borculo wakker werd. Toen heb ik beter geslapen dan onze eerste nacht in de trein. Na vier uur in Berlijn te hebben gewacht op onze trein konden we eindelijk gaan zitten. Een hele mooie nieuwe trein, inclusief wifi. Hiervoor moest je inloggen op een site volledig in het Russisch, dus we hadden er niks aan. Maar dat is ook zo bij NS-wifi (niet het Russisch, het feit dat je er niks aan hebt).

We reisden eerste klas, op onze coupe lag een pakket klaar voor ons reizigers. Dit was fantastisch! Wat daarin zat kan je zien in onze unboxingvideo.

Rond elf uur hebben we de bedden uitgeklapt en zijn we gaan slapen. Om halfvijf des morgens werden we gewekt door de douane. Halfvijf Wit-Russische tijd, dus halfvier Nederlandse tijd. Gelukkig duurde het maar twee uurtjes voordat we weer door konden rijden. Om tien uur kwamen we aan in Minsk. Het eerste dat mij opviel is dat je aan de mensen hun pet kan zien hoe belangrijk ze zijn. Een conducteur had een hoge pet op, maar de douane nog hoger en de militairen op straat nog weer hoger!

We hadden natuurlijk honger toen we aankwamen, maar voordat we eten konden halen moesten we geld wisselen of pinnen. De banken hier in Minsk zijn bijzonder. Warre en ik pinnen altijd bij de BSB-bank, Birk Scheringa Bank Bank. Wanneer je door vier verschillende deuren bent gegaan kom je bij een balie. Hier zaten twee Wit-Russische vrouwen van een jaar of twintig. Hun rokjes waren korter dan mijn onderbroek. Ze lachten heel lief naar ons, geheel tegen het Russische schoonheidsideaal in. Ze wezen naar de pinautomaat waar we gewoon met ons Nederlandse pasje 100000 roebel hebben gepind (dat is omgerekend 50 euro pannenkoek!)

Minsk is een prachtige stad. Veel mooier dan ik had verwacht, erg vriendelijke mensen. Ze doen allemaal erg hun best voor ons om Engels te spreken. We hebben vandaag al een heel aantal hoogtepunten gezien: pleinen, kerken, kathedralen, musea en regeringsgebouwen. De wijk waar ons hostel staat is ook een bezienswaardigheid. Wat we morgen en overmorgen moeten gaan doen zou ik niet weten. We vermaken ons vast wel in deze bijzondere stad.

De les

Warre en ik maken deze reis niet zomaar. We willen er zelf van groeien. Daarom probeer ik elke blog een les met jullie te delen. De les van deze blog. Pas op met glijbanen op reis! Hoezo? Dat zie je in de vlog die ergens deze week online komt.

Categories:

Tags:

4 Responses

  1. Leuk filmpje geworden! (Ja ik loop nog steeds een beetje achter op jullie reis, aangezien jullie alweer bijna thuis zijn). Alleen loopt het geluid niet gelijk met het beeld vanaf halverwege het filmpje. Of ligt dit aan mij? Ben wel heel benieuwd naar de foto’s die horen bij die petten of de deuren van de BSB-bank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *