Wanneer je denkt aan een land met een fantastische keuken denk je al snel aan de Franse of Italiaanse keuken. Dit is terecht, in deze landen kan je een stuk beter eten dan in Rusland. Dat betekend niet dat de Russische keuken verschrikkelijk is, bijzonder is het wel.
Een van de punten van bucketlist is zeven dagen achter elkaar uit eten. Dat is ons gelukt! Zelf koken is vrijwel onmogelijk tijdens deze reis. Ik denk dat we 95% van de tijd uit eten zijn gegaan, en niet kinderachtig, met bier en dessert! Hoe is de Russische keuken dan? Leuk dat je vraagt, ik ga het je vertellen.
Hier in Rusland zijn ze gek op vlees! Nog meer dan in Nederland is vlees het belangrijkste onderdeel van de maaltijd. Ik denk niet dat dit land veel vegetariërs kent. Worst met aardappelpuree is hier een zeer geaccepteerde maaltijd. Het liefst zo vet mogelijk! Zo hebben wij gefrituurde worst gegeten, met in roomboter gebakken piepers, spek en bacon. Voor de gezonde feeling serveren ze hier een augurk bij en strooien ze er dille overheen.
Ze strooien overal graag dille overheen. Alle hartige maaltijden bevatten hier dille, van soep tot het sausje bij de kebab. Ik kan straks geen dille meer eten zonder aan deze reis te moeten denken. Ik vermoed dat ze hier in Rusland zeer grote velden hebben waar ze de dille kweken, want in de hoeveelheden dat ze de dille hier verorberen is het haast niet gezond.
Groenten in zuur, ook dat is hier favoriet: zuurkool, augurk, zure uienringen en zure rode kool worden bij je maaltijd geserveerd. Zolang het maar zuur is. De meest gangbare smaak chips is hier niet paprika, naturel of hamka’s maar krab!
In Nederland heb ik moeite met de menukaarten, ik ben namelijk niet zo goed in kiezen waar ik zin in heb. Hier in Rusland heeft de menukaart een extra uitdaging, want buiten Moskou hebben ze de menukaarten niet vertaald naar het Engels. Gelukkig spreekt de bediening geen Engels, iets bestellen is dus een enorme uitdaging. Soms wijzen we wat aan, vandaag kwam de bediening aanzetten met Google Translate.
Wij typen in: ‘Ik wil graag iets van biefstuk en een appelcider’. Zij wijst iets aan op de kaart, en dan zeg ik ‘da’. Wat je dan krijgt is een verassing, zo had ik vanavond een maaltijdsalade met rosbief, aardappel en een ondefinieerbare groente. Uit eten gaan in Rusland heeft een extra dimensie, een verassingselement.
De les
Borsjtsj is zo vies nog niet!
8 Responses
Het is nog steeds leuk om te lezen. Geef mij maar een opa morrentje……
Ik heb het nog gevraagd in Novosibirsk. Maar een Opa Morrentje kennen ze niet. Wel de Dame Blanche, maar dan zit je met die verrekte chocoladesaus. Bah!
Dankjewel! Rusland hebben we overleefd, maar de Mongoolse keuken is ook niet ‘je van het’.
Doe mij maar couscous en falafel!
Gelukkig niet! Ik kan de rest van leven geen dille meer eten zonder aan deze reis te moeten denken. Gelukkig wordt het een prachtige herinnering. Hier in Mongolië doen ze überhaupt niet aan kruiden.
Heel veel sterkte met de Mongoolse keuken dan. Maar daar zul je inmiddels ongetwijfeld ook al wel over mee kunnen praten.
De recensie van de Mongoolse keuken wordt deze week gepubliceerd. Tipje van de sluier: harde vette stukjes ondefinieerbaar vlees en overgeven…
DE EERSTE AUGURK!