Ik heb een trend waargenomen waar ik mij al een tijdje aan stoor. Wacht… in storen zit een waardeoordeel. Ik heb een bijzondere modetrend waargenomen.

Vandaag zag ik op het station een jongen lopen met een zwarte jas. Tot zo ver niks bijzonders, de meeste herenkleding is zwart. Maar op de mouw van zijn jas zat een Amerikaanse vlag en op de voorkant van de jas zat een logo. Dat logo was niet van de winkel waar de jas vandaan komt maar van de NASA.

De eerste keer dat ik iemand met een NASA-jas zag vond ik het wel grappig. ‘Moet je kijken! Daar loopt iemand die in de ruimte is geweest!’ of ‘Wow! Die jongen wordt gesponsord door de NASA’. Maar als je er over nadenkt is het op zijn minst opmerkelijk.

Bij mijn studie journalistiek heb ik geleerd over de vijf W’s en H maar bij dit fenomeen is een ‘W’ genoeg: WAAROM?  

Ik zou niet weten waarom je met een Amerikaanse vlag op je kleding zou rond lopen, Amerika is nou niet het meest vredelievende en gezelligste land dat ik ken. Sowieso vind ik rondlopen met vlaggen idioot; of ze nou Nederlands, Congolees of Amerikaans zijn.

De NASA is vast geen (hele) slechte organisatie maar het is wel een product van de koude oorlog en ze vinden Pluto een dwergplaneet. Je loopt rond met propaganda op je shirt van een Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Waarom zou je dat doen?  Als je er nou betaald voor zou krijgen snap ik het, maar een beetje NASA-jas kost je al gauw 100 euro.

Het zou kunnen dat alle mensen die ik ben tegengekomen met NASA op hun kleding ook daadwerkelijk voor de NASA werken. Maar de NASA zit in Washington niet in Amersfoort of Zwolle. Daarbij, als je voor NASA werkt en je bent in Nederland, dan hoef je toch niet met de trein?

Een tijdje terug was kleding met heel groot Levi’s erop populair. Daar zou ik ook nooit mee rondlopen* maar dat snap ik iets beter. Je kan een band hebben met een merk of een artiest . Zo ben ik fan van Kesbeke, Editors, Heinz en de HEMA. Maar wanneer ik mensen met HEMA op hun shirt zie lopen is dat in de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam. Ik kan mij niet voorstellen dat de mensen met NASA-kleding daadwerkelijk een band hebben met de NASA. Het is nou niet een organisatie waar je makkelijk binnenkomt of regelmatig mee te maken hebt als Nederlander.

Mocht je een NASA-jas hebben, treur niet! Stuur mij een berichtje en dan kan je je jas ruilen voor een Zonder Morren-jas.

* Ik zou wel met Levi’s op mijn T-shirt willen rondlopen tegen betaling, mocht iemand van Levi dit lezen klik hier voor mijn contactgegevens.

Bron foto: Zalando

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.