Ik ben groot fan van de herfst, niet van de kou, niet van het donker, niet de regen en niet van de vallende bladeren. Wel van de herfstmuziek: melancholische, sfeervolle, donkere, mooie, sombere en soms zelfs depressieve muziek. Vaak alleen met een gitaartje, maar ook  met strijkers, blazers en koortjes. Heerlijk!

Herfst is een van mijn lievelingswoorden. Ik ken geen woord met meer medeklinkers achter elkaar dan herfst, RFST. Prachtig!

Mensen hebben het vaak over zomerhits, dat zijn foute, vrolijke liedjes die weken lang in je hoofd blijven zitten. Liedjes als fireball, lambada, vamos a la playa, una paloma blanca, que si que no en natuurlijk elk jaar een inwisselbaar Spaans/Portugees liedje. Hier is niks mis mee, ik vind Toppertje van Guillermo en Tropical Danny ook een leuk liedje, maar dat is wat anders dan mooie muziek.

Herfstmuziek is voor mij van een ander kaliber, dat is muziek die een gevoel bij je opwekt, die je in een ander sfeer brengt. Een liedje hoeft niet altijd 3 minuten te duren en muziek hoeft niet altijd vrolijk te zijn. Ik heb speciaal voor mijzelf een afspeellijst gemaakt met herfstmuziek. Maar ook jullie kunnen naar de lijst luisteren. Het is een lijst met bekende en minder bekende liedjes. Onbekende nummers van bekende artiesten, bekende nummers van onbekende artiesten, muziek van nu en muziek van 55 jaar oud. Ze hebben een ding met elkaar gemeen: het is mooie muziek, passend bij de herfst.

Welke artiesten vind je in de lijst: Blaudzun,  The Dandy Warhols, James Blake, Asgeir, The Pogues, Mumford and Sons, Johnny Cash, Bewilder, Hozier, Alt-J en nog veel meer!

Ik raad je aan naar deze afspeellijst te luisteren bij de openhaard, met een goed boek en met een een herfstbock (de Brand Dubbelbock of de Steenbrugge Abdij Bock).  Of warme chocolademelk met zelf geklopte slagroom en versgebakken appeltaart.

Een paar pareltjes uit deze afspeellijst die extra aandacht verdienen:

When the Thames froze – Smith and Burrows

De namen Smith and Burrows zeggen je waarschijnlijk niet zo veel. Maar dit is een samenwerking tussen Tom Smith  van de Editors en Andy Burrows van o.a. Razorlight. Zij hebben samen een album gemaakt met kerstmuziek. Covers en eigen nummers. Mooie kerstliedjes, dat is al een prestatie op zich.  When the Thames Froze is het mooiste nummer van het album. Het is eigenlijk een kerstnummer, maar het kan ook prima in de herfst.

Don’t wanna fight – Alabama Shakes

De eerste keer dat ik een nummer hoorde van de Alabama Shakes dacht ik dat ik een man hoorde zingen. Maar naar wat verdere research naar deze band blijkt het de fantastische stem te zijn van Brittany Howard.  Een dijk van een stem en een dijk van een vrouw! De Alabama Shakes hadden het mooiste album van 2015 volgens Freek Morren.

Mr Tembo – Damon Albarn

Damon Albarn, hij is de zanger van de Britse band Blur en the Gorillaz. Maar hij heeft ook soloplaat uitgebracht. Everyday Robots is een album uit 2014, een album met Afrikaanse invloeden, jazz, soul en gospel. Heel wat anders dan de nummers die hij met Blur en the Gorrilaz heeft gemaakt. En typisch herfst, anders had je het niet in deze afspeellijst gevonden.

Love and hate – Michael Kiwanuka

7 minuten en 7 seconden duurt dit prachtige nummer. Misschien dat de lengte er  voor zorgt dat je het nooit op de radio hoort?  Iedereen kent Michael Kiwanuka’s megahit Home Again. Misschien zegt de naam je niks, maar het liedje zit onder verschillende reclames en wordt veel gedraaid in winkels als de Albert Heijn. Ook is het te horen in bijna elke aflevering van Eigen Huis en Tuin of andere woonprogramma’s.  Maar deze man heeft nog meer veel meer mooie muziek gemaakt. Zoals het nummer Love and Hate.

 

Diamonds – The Boxer Rebellion

Het mooiste nummer van 2013 (ook volgens 3FM), en het staat in mijn top 10 mooiste liedjes gemaakt in dit decennium. Live was het ook fantastisch, ik heb ze gezien op Dauwpop 2016.

 

Categories:

Tags:

No responses yet

  1. Kleine held die je bent, je hebt zoveel van mijn favorieten erin gezet! Wauw! Alleen beetje jammer dat ik Spotify nooit gebruik (een telefoon met geïntegreerde Apple Music heeft mij doen overstappen). Ik was even bang dat je Warhaus was vergeten, maar gelukkig staat ie er tussen! 🙂 (al doet hij het ook perfect op zwoele zomeravonden. Eigenlijk in elk seizoen wel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *