Het einde van 2016 nadert. Dit is traditiegetrouw de tijd van Kerst, samen zijn, oliebollen, reclames voor zorgverzekeringen en natuurlijk allerlei verkiezingen voor de beste … van het jaar.

Je hebt de bekende verkiezingen zoals de song van het jaar, de politicus van het jaar en de sportvrouw van het jaar. Maar er zijn zo veel meer leuke verkiezingen en lijstjes om in de gaten te houden. Daarom presenteert Zonder Morren de top 44 met de leukste lijsten van 2016. Geheel subjectief samengesteld door uw columnist van dienst.

  1. De top2000

De Top2000 van Radio2, op muziekgebied natuurlijk de lijst de lijsten. Maar heel spannend is het allemaal niet dit jaar, Queen op plek 1. Dat had natuurlijk niemand zien aankomen. De troostprijs wordt naar jullie opgestuurd.

  1. De groenste politicus

De groenste politicus van Nederland 2016 is Rik Grashoff. Ik had nog nooit van hem gehoord, maar hij is Kamerlid voor GroenLinks. Niet heel erg verrassend dat een GroenLinks politicus de groenste van het jaar is. Desalniettemin een leuk creatief lijstje samengesteld door Natuurmonumenten.

  1. Woord van het jaar (vorig jaar plek 6)

Een verkiezing die altijd veel media-aandacht krijgt is de verkiezing voor het woord van het jaar. Deze verkiezing wordt uitgeschreven door Van Dale (bekend van de woordenboeken). ‘Treitervlogger’ is de winnaar van deze verkiezing. Deze lijst is vooral leuk om later op terug te kijken. Weet u nog? Dagobertducktaks, project X-feest, bokitoproof, allemaal eerdere winnaars van deze verkiezing.  Een zeer verdiende 29e plaats.

  1. Politicus van het jaar onder jongeren

De verkiezing voor de politicus van het jaar wordt al jaren georganiseerd door Eenvandaag. Nu is er ook een jongeren variant.  De jongeren die mochten stemmen zijn tussen de 14 en 24, zij hebben gekozen voor Jesse ‘Obama’ Klaver. Deze verkiezing is flink gezakt in de lijst, vorig jaar de hoogste nieuwe binnenkomer (plek 12) nu dus gezakt naar 23. Waarom? Daar zijn de meningen over verdeelt.

23. De klank van 2016 (hoogste nieuwe binnenkomer!)

Op een gedeelde 23e plek met de politicus van het jaar vind je De klank van 2016 lijst. Het vreemdste muzieklijstje van dit jaar, aldus de juryvoorzitter. Een zeer gewaagde rare lijst, en dat waardeert de jury. Deze lijst komt uit het katern V van de Volkskrant. Uit de hele top 50 ken ik er maar 15. De sopraan en dirigente Barbara Hannigan staat op 1. Nog nooit van gehoord!

20. De Rotterdam Architectuurprijs 2016

Tja…

„De Rozenburcht vormt het bewijs dat architectuur een feest kan zijn. In al zijn aspecten straalt dit gebouw kwaliteit, aandacht en vakmanschap uit. Het is tot in het laatste detail liefdevol ontworpen en gemaakt”, aldus het juryrapport.

16. De 16 van 2016

Een lijst met de journalistieke hoogtepunten van dagblad De Limburger. Leuk. Een lijst met eigen journalistieke hoogtepunten. Scheelt je de ook de rest van het jaar deze krant lezen.

13. Lelijkste Friese woord van 2016

Friezen vinden wiif het vreselijkste woord van 2016. Dat blijkt uit een verkiezing georganiseerd door de Afûk. De andere genomineerden waren: koarje, nútsjesmoar, iepenbier ferfier en pjutteboartersplak. Maar wat ze betekenen? Ik heb werkelijk geen idee.

Ik vind pjutteboartersplak best een mooi woord, ik denk dat het iets betekend als zuurdesembrood.

‘Ik wil als lunch een pjutteboartersplak met oude kaas en grove mosterd’.

8. De lul van het jaar

Ik ben gek op lijstjes, vooral subjectieve lijstjes. de lul van het jaar lijst wordt elkaar samen gesteld door collega columnisten De betrouwbare mannetjes. Zij hebben 2016 uitgeroepen tot lul van het jaar:

Tweeduizendzestien. Liet gekrenkte ego’s de boventoon voeren en maakte het snelst gekrenkte ego van allemaal de machtigste man van de wereld. Bleef de ellende maar over ons uitstorten. Liet de oderedactie van DWDD overuren draaien met Prince en Bowie, Ali en Cruijff. Henk Hofland, Wim Brands, Peter van Straaten. En Eddy Wally. Wij kunnen niet meer. 2016: Lul van een Jaar.

  1. Meest bekeken YouTube filmpjes

Elk jaar verbaas ik mij weer over hoe vaak sommige filmpjes worden bekeken, 18.731.859 weergaven voor de ‘Pen Pineapple Apple Pen’. De nummer 1 van deze lijst, de Adele Carpool Karaoke, heeft 141.474.981 weergaven!

Ik vind dit een erg geruststellende lijst. Want blijkbaar hebben wij op deze wereld genoeg tijd om filmpjes te kijken met een Japanner, een ananas, een appel en een pen. De ‘Pen-pineapple-apple-pen’ is een van mijn favoriete filmpjes van 2016.  Dit soort filmpjes maken de wereld een stukje vrolijker.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *