Deze column heb ik geschreven voor de studentenvereniging Waltertje

Afgelopen vrijdag vonden de Koningsspelen plaats. Honderdduizenden kinderen op de basisschool gaan dan sporten om te vieren dat we een koning hebben en om te vieren dat onze Willem-Alexander vijftig wordt.  Ik ben blij dat de Koningsspelen nog niet bestonden toen ik op de basisschool zat, want dan was ik waarschijnlijk een van de jongste anti-monarchisten van Nederland geweest. Niet dat ik iets tegen het Koningshuis heb, maar wel tegen sportdagen. Iets vieren door middel van sporten is voor mij een enorme tegenstrijdigheid.

Stel je voor dat je naar een verjaardag gaat en dat je in plaats van taart, bier of bitterballen gaat hardlopen. Dat een uitnodiging voor een verjaardag er opeens zo uitziet: ‘Lieve vrienden en familie, 20 augustus word ik 20 jaar. Om dit te vieren wil ik jullie uitnodigen om samen met mij een triatlon te doen’.

Tuurlijk, ik weet ook dat sporten gezond is. Maar ik heb nog nooit lol gehad in sporten. Ik weet niet of je de verhalen kent van mensen die altijd als laatste worden gekozen met gym. Zo’n kind was ik ook. Zo’n kind ben ik eigenlijk nog steeds. Maar op het hbo heb je gelukkig geen gym meer.

Sporten om de monarchie te vieren. De Koningsspelen worden gebracht alsof het allemaal fantastisch is. Zelfs met een door Kinderen-voor-Kinderen gemaakt themalied: Okido! De tekst van het nummer is tevens de omschrijving voor de danspasjes. Dat is waarschijnlijk bedoeld voor kinderen die geen dansjes uit hun hoofd kunnen leren.

Willem ziet er niet uit alsof hij zelf graag sport. De enige beelden die ik ken van Willem die aan het sporten is wanneer hij met een wc-pot gooit. En hij heeft de Elfstedentocht geschaatst in 1986.Toen was het nog Koninginnedag. Ik ben blij dat ik zelf niet hoef mee te doen aan de Koningsspelen. Wel heb ik medelijden met de kinderen op de basisschool die qua sportiviteit op mij lijken. Kunnen ze geen manier vinden om Koningsdag te vieren die voor iedereen leuk is? Op zijn minst iets waarvoor je niet sportief hoeft te zijn. Er groeit nu een generatie kinderen op die de monarchie associeert met sporten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.