Het schijnt de mooiste treinreis ter wereld te zijn. Het is in ieder geval de langste. En dan beginnen we ook nog in Deventer, in plaats van Moskou. Moskou is de officiële startplek van de Siberië Express, maar vliegen naar Moskou is valsspelen. En… onderweg naar Moskou kom je ook langs prachtige plekken! Maar wat gaan ze daar nou eigenlijk doen? Hieronder wordt per tussenstop gespecificeerd wat ze gaan doen en wat ik verwacht van de tussenstops.

[googlemaps https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1Nh-MpS8snzdDpubLdVwpuw7WVI0&w=640&h=480]

Deventer: 16 juli

Deventer, een prachtige stad aan de IJssel waar tevens een van de reizigers is geboren. Deze stad is het vertrekpunt van onze reis. Op station Deventer nemen we de trein naar Berlijn. Vanaf Berlijn nemen we de trein naar Warschau en dan door naar onze eerste echte tussenstop!

Minsk: 17 juli t/m 19 juli

Na 16 juli de hele dag in de trein te hebben doorgebracht komen we om kwart voor twee des middags aan in Minsk! Minsk is de laatste dictatuur van Europa. We slapen hier in een hostel, en hebben al kaartjes laten regelen door onze ‘lokale agent’ voor het nationale museum.  belarus1003

Kiev: 19 juli

We gaan ons proberen 1 middag te vermaken in Kiev. Het is makkelijker om van Minsk naar Moskou te reizen, maar dat mag niet van Rusland. Dan maar omreizen via Kiev. Het gaat tenslotte niet om de snelste weg naar Beijing.

Take a trip: “De meesten onder ons weten maar weinig van de Oekraïense hoofdstad Kiev” – daar valt weinig tegenin te brengen…

Moskou: 20 t/m 22 juli

Moskou, de welbekende hoofdstad van Rusland. Uiteraard gaan we naar het Rode Plein en het Kremlin. En we gaan Warre’s verjaardag vieren in Moskou, want hij wordt op 21 juli 21 jaar oud!

C1 Rainy_Red_Square

Jekaterinenburg: 23 t/m 25 juli

Hier hebben we een tussenstop omdat we anders erg lang achter elkaar in de trein zitten. We zijn er drie dagen, maar er is eigenlijk niet veel te doen. Een prachtige Russische industriestad. Maar drie dagen hier zijn is eigenlijk een vergissing. We gaan ons laten verassen door de Jekaterinenburginezen!

Novosibirsk: 26 juli

Prachtige naam, bekend van Risk. Dit is na Moskou en St. Petersburg de grootste stad van Rusland. Novosibirsk ligt in Siberië, en het is natuurlijk erg gaaf om te zeggen dat je in Siberië bent geweest. Het standbeeld van de afbeelding hieronder staat op plek vijf in de lijst bezienswaardigheden van TripAdvisor. Dat belooft wat.

novosibirsk.jpg

Trein: 27 t/m 28 juli

Dit gaat ons langste stuk in de trein worden, bijna 48 uur non-stop! Maar we vermaken ons vast wel in de restauratiewagen en met onze medereizigers. Genieten van het prachtige uitzicht en vodka.

Irkutsk: 29 t/m 30 juli

Ook bekend van Risk. We hebben het plan van deze reis bedacht tijdens het Risken een jaar of  acht geleden. Dus ik zelf kijk erg uit naar Irkutsk, ‘van Irkutsk naar Novosibirsk. Alles over!’

Irkutsk ligt bij het diepste meer ter wereld, het Baikalmeer.

Ook vond ik deze tip op internet:

“De beroemd Russische banja’s mag je hier niet overslaan. Er schijnen er ontzettend veel te zijn, maar je moet er wel even naar vragen. Een banja is een soort sauna waar je elkaar met bepaalde takken moet slaan voor de doorbloeding.”

baikalmeer-baikal-trein-landschap-meer-2-transsiberie-express-www.jouwtranssiberiereis.nl_

Trein: 1 augustus

Nog een dagje in de trein, Op naar Mongolië!

Hustai National park Mongolië: 2 t/m 4 augustus

Dit moet een van de vele hoogtepunten worden van de reis. We worden met een soort Jeep naar de Gobiwoestijn gebracht. Hier brengen we een aantal dagen door in Ger of Yurt. Dit zijn typisch Mongoolse tenten. Ook hoop ik het grootste standbeeld van een man op een paard in het echt te gaan zien. Tevens zit hierin het Dzjengis Khan museum.

la-statue-c3a9questre-de-genghis-khan-le-04-aoc3bbt-2012-1024x768

mongolia-slider2.jpg

Ulaanbaatar: 6 augustus

Dit is een stad die in menig lijstje voorkomt, zo hebben ze een tweede plek in deze bijzondere lijst: steden met de meeste luchtvervuiling. Dat wil je toch met eigen ogen zien! Van de drie miljoen Mongolen woont meer dan de helft in deze stad. Maar Mongolië is ook maar 37 keer groter dan Nederland .

Ze hebben er ook een mooie tempel.

ulaan bataar

Jining: 7 t/m 8 augustus

Jining, hier hebben we een tussenstop omdat ons reisbureau vond dat we te veel Russische steden bezoeken en te weinig in China. Ik heb de Lonely Planet opengeslagen en de eerste de beste stad doorgegeven, Dat is Jining. Hier blijkt alleen geen klap te doen te zijn. De hele Wikipediapagina van deze stad bestaat uit 2 zinnen. Ter vergelijking, Borculo heeft 70 regels.

Jining is een stad in de provincie Binnen-Mongolië van China. Jining heeft circa 200.000 inwoners. Jining ligt in de prefectuur Ulaan Chab, waar het de zetel van is.”

Datong: 9 t/m 10 augustus

“Datong, een stad in het noorden van de provincie Shanxi, is een vreemde eend in de bijt als het aankomt op toerisme. Zo is het gelegen midden in een ecologisch rampgebied. Denk dan aan een onherbergzaam landschap waar nauwelijks nog enige vegetatie groeit, afschrikwekkende kolenmijnen en luchtvervuiling die tot de ergste ter wereld behoort. Behalve een ideale bestemming voor ramptoerisme, biedt Datong ook verrassend veel traditionele bezienswaardigheden.”

Een van die bezienswaardigheden is de hangende stad. Die is te zien op de omslagfoto van deze pagina.

Bejing: 12 t/m 15 augustus

Ja, Beijing. Of Peking. De verboden Stad, het plein van de Hemelse Vrede, 20 miljoen inwoners, smog, de Chinese muur, Peking eend, steekwoordenman.

1.jpg

07.jpg

Amsterdam: 16 augustus

Na een tussenlanding in Moskou komen we op 16 augustus om 12.00 uur weer aan in Nederland. Tot dan! We rekenen op spandoeken en ballonnen…

Hello_Goodbye_2.jpg

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *