Ik ben momenteel op Texel, het eiland boven Noord-Holland. Je weet wel, de eerste T van TV-tas. Een TV-tas heb ik niet bij me, want ik vervoer mijn tv altijd zonder hoes.

Ik ben in mijn leven wel een keer of vijf op Texel geweest, maar dit is de eerste keer alleen en de eerste keer in de winter. Het is erg vreemd, ik herken het eiland wel, maar ook weer niet. Zonder toeristen, zon en terrassen ziet het er heel anders uit. Over mijn reisgezelschap ben ik zeer te spreken, een erg vriendelijke leuke jongen.

Ik ben hier voor een beetje rust in mijn leven, hoofd en om wat te doen voor school. Ook ben ik mijn volgende reis aan het plannen, waarschijnlijk ga ik dan ook alleen, dus dit is een goed voorproefje.

Hier volgen zes voordelen van alleen op reis zijn:

1. Je hoeft met niemand te overleggen. Je hoeft niet te overleggen wat je gaat doen, waar je gaat eten, hoe laat je op wil staan. Je kan alles zelf beslissen.

2. Alleen uit eten gaan is gezelliger dan verwacht, boekje mee, biertje erbij en mensen observeren:

  • Stelletjes die samen uit eten zijn en het leuk proberen te hebben, maar ze kunnen eigenlijk alleen maar praten over hun werk en kinderen. ‘Moeten we nog een extra gesprek plannen met juf Marloes?’
  • Een mevrouw probeert zout te schudden uit een zoutMOLENTJE.
  • ‘Zit er shiitake (soort paddenstoel) in de paprikasoep? Want dat mot ik niet’.
  • ‘Oh, en ober, ik wil graag pepersaus bij mijn saté en ik wil alles doorbakken!’

3. Je maakt makkelijker contact met andere reisgenoten, als je de behoefte hebt.

4. Dit slaat eigenlijk op punt twee, maar je hebt veel meer oog voor de omgeving. Ik heb een kwartier lang naar een groep vogels in een weiland staan staren, dat zou ik als ik met iemand ben nooit doen.

5. Je leert je zelf goed kennen. Mijn opa zegt altijd: ‘Het gaat er niet om wat je eet, maar met wie je eet’. Wanneer je alleen op reis bent eet je waarschijnlijk regelmatig alleen, probeer het dan maar is gezellig te hebben met je eetgezelschap. Tijd voor een goed gesprek met jezelf.

Mijn eetgezelschap: een lammetje, friet, salade een Texelse Skuumkoppe.

6. Het is best lekker om een keer niet zo veel te praten. Voor mijn werk, voor mijn opleiding, mijn radioprogramma, thuis en met mijn hobby’s: overal wordt er van mij verwacht dat ik praat, dat je iets gezelligs verteld. Het is best lekker om een keer je mond te houden.

Acht voordelen van in de winter op reis zijn:

Let wel, het gaat hier om bestemmingen waar het laagseizoen is. Niet Australië waar het zomer is tijdens onze winter en ook niet om wintersportbestemmingen.

1. Er zijn weinig toeristen. Echt heel weinig. Ik ben hier op Texel minder toeristen tegen gekomen dan in de binnenlanden van Mongolië. En ook minder Nederlanders.

2. Wanneer je in het buitenland andere Nederlanders tegenkomt heb je gelijk een klik met elkaar. Nu heb je dit met andere toeristen. Zelfs Duitsers. Zelfs Duitsers!

3. Ik voel mij hier net de hokjesman. Wat doet de Texelaar wanneer het geen toeristenseizoen is? Ze zoeken massaal brillen uit, gaan naar de kapper en de gene die wel werken hebben het lekker rustig.

4. Winkelen is ook leuk, de toeristen winkeltjes zijn bijna allemaal gesloten, je komt dus niet terug met allemaal shit die je niet nodig hebt. Zoals miniatuur vuurtorens of sleutelhangers.

Een paar winkels zijn wel open, zoals de Blokker. Ze hebben een erg wonderlijk assortiment hier op Texel. Kopen Texelaren zo veel huishoudelijke apparaten? Er liggen tientallen staafmixers, frituurpannen en centrifuges. Die zijn niet voor toeristen lijkt mij. Ik ken niemand die op vakantie een staafmixer koopt… Stof tot nadenken dus!

5. Je hoeft niet te zwemmen. Persoonlijk ben ik niet zo een enorme fan van zwemmen, er is niemand die nu voorstelt om te gaan zwemmen in de zee. En wanneer je alleen bent al helemaal niet. Waarom zou je jezelf iets voorstellen wat je niet wil?

Zie jij iemand zwemmen? Ik ook niet!

6. Het kiezen van een restaurant is erg makkelijk. De helft is ongeveer gesloten, dus je bent al blij als er überhaupt iets open is.

7. Er zijn nergens rijen! En op het fietspad hoef je niet file te fietsen zoals zomers op elke waddeneiland. Dan fiets je altijd achter breed fietsende bejaarden of een gezin met een kind dat sinds drie weken kan fietsen zonder zijwieltjes. Nu kan je lekker doortrappen!

8. Er is voldoende parkeerplek voor je fiets, en je vindt je fiets zo terug.

Zo, wat een voordelen he! Tuurlijk, er zijn ook wel nadelen. Maar daar hebben we het een andere keer wel over.

Categories:

Tags:

One response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *