Nederlanders vinden zichzelf vooruitstrevend, wij zijn trots op ons land en onze progressiviteit (voor zover dat nog zo is) en op onze festivals. Maar wat wij niet weten is dat festivals in Servië en Roemenië een stuk moderner zijn dan ons Pinkpop of Lowlands.

Deze zomer was ik dankzij Festival Travel en de 3FM Serious Requestveilling op een paar festivals in Oost-Europa. Een maand lang 1e klas Interrailen plus festivals. Een geweldig avontuur samen met mijn vriendin, mijn backpack en ons lieve blauwe tentje. Er viel mij iets op bij deze festivals wat ik van te voren nooit had verwacht. Ze lopen enorm voorop met in vergelijking met onze festivals.

Op welke punten is dit dan het geval? Laten we even kijken naar de headliners van Exit festival in Novi Sad. Op drie van de vijf dagen hebben ze vrouwelijke echte headliners.  Ook bij Exit waren de leukste en de beste acts vrouwelijk.

Vrouwen

Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld Pinkpop tel ik daar 0 acts die hebben opgetreden na 18.00 uur, wat op Pinkpop overduidelijk de beste spots zijn. Op Lowlands hebben ze veel meer vrouwelijke headliners, namelijk Dua Lipa. Ik ben benieuwd wat de reden hiervan is, willen de grootste vrouwelijke artiesten niet optreden op festivals? Als Pinkpop 1 miljoen neerlegt voor Coldplay kan ik mij niet voorstellen dat voor dat geld een Rihanna niet zou komen spelen.

Je zou kunnen zeggen dat Alice Merton geen echte headliner is, maar haar show was super goed en ze heeft een strakke band en speelde heel Exit plat. Dan waren er ook nog Jessie J, Grace Jones en LP. Misschien zien mensen ze niet als echte headliners omdat ze die spot niet krijgen, maar ze zijn steengoed.

Iedereen wil op de een of andere manier altijd The Foo Fighers of een oud lid van Oasis, waar niet perse iets mis mee is. Maar ik denk dat vrouwelijke artiesten meer goede spots moeten krijgen in Nederland zodat ze ook gezien worden als headliner.

My Baby

De Nederlandse band My Baby was erg populair in Roemenië en Servië

Het terrein

Deze Oost-Europese festivals zijn niet alleen progressief als het gaat om vrouwen op het hoofdpodium. Het terrein is er ook anders. In vijf dagen Electric Castle heb ik elke dag nog nieuwe plekken ontdekt op het festival. Je kan er dwalen door een prachtig aangeklede sprookjeswereld waar Lowlands een puntje aan kan zuigen. Ook is er een uitgebreid randprogramma met veel discussies, films, sport(wedstrijden) en eten. Een andere geniale uitvinding vind ik de live jukebox. Een echte band in een jukebox waar je liedjes kan aanvragen die zij dan gaan spelen (zie foto’s).

Bij Electric Castle hebben ze een app waarmee je ook makkelijk in contact komt met de organisatie. Zo kun je teksten indienen die op een enorm billboard komen te hangen die een paar keer per dag wisselen.

Eten

Bij Electric Castle kan je zelf koken, want er is gewoon een Lidl op het festival. Niks idioot dure friet en angus hamburgers. Gewoon naar de supermarkt en op de bbq’s die ernaast staan (en 12 uur per dag branden) je eigen maaltijd bereiden. Wanneer je geen zin hebt om zelf te koken kan je er ook goed eten halen. In Roemenië hadden ze zelfs Moldavisch fastfood! De meeste eetkraampjes zijn vooruitstrevend ook al is dit niet altijd een succes. Zo is dit braam basilicumijs niet te vreten. Een 7 voor het idee, 3 voor de uitvoering.

Muntjes

Op de meeste Nederlandse festivals zijn muntjes gebruikelijk. Bij Electric Castle had je een bandje waarmee je het terrein op en af kan en al je eten en drinken kan betalen. Bij Exit was dit een pasje. Alle faciliteiten waren gratis (of zaten bij de prijs in). Niks 2,85 betalen voor de douche (Lowlands) of een extra bandje om naar een spoeltoilet te mogen in plaats van een dixi (Dauwpop).

20181114_135545

Het Exit betaalpasje, gesponsord door mijn favoriete Servische bank.

Conclusie

Ga een keer naar een festival in het buitenland en dan specifiek Oost-Europa. Leuke festivals, meestal mooi weer en goedkoper! 80 cent voor een halve liter bier op een festival, probeer dat maar op een Nederlands festival te vinden.

Misschien moeten wij in Nederland weer proberen te vernieuwen. Op het moment dat je tevreden bent veranderd er niks meer. Dus bij deze een oproep aan de Nederlandse festivals, probeer weer te vernieuwen! Onderscheid je van de andere festivals en probeer origineel(er) te worden. Niet blijven hangen in succes maar vooruit met de geit!

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.